fbpx

Soalan Lazim

Apakah kelajuan yang tersedia untuk rancangan MaxisONE Home Fiber yang baru?

Akses jalur lebar dengan kelajuan muat turun 30Mbps dan 100Mbps akan tersedia.

Siapa yang layak mendaftar untuk rancangan MaxisONE Home Fiber yang baru?

Rancangan MaxisONE Home Fiber baru dilayakkan untuk sesiapa sahaja dari semua kumpulan pendapatan yang rumahnya berada dalam liputan kami.

Rancangan ini juga tersedia untuk pelanggan sedia ada apabila mereka mengisi butir-butir mereka pada borang di atas.

Apa yang terdapat dalam rancangan MaxisONE Home Fiber?

Rancangan baru untuk MaxisONE Home Fiber dilengkapi dengan Internet tanpa had dan penghala PERCUMA bernilai RM376.

Panggilan tidak terhad akan tersedia untuk pelan kadar 100Mbps, dan tambahan pada hanya + RM10 / bulan untuk pelan kadar 30Mbps.

Bilakah saya boleh mendaftar untuk rancangan MaxisONE Home Fiber baru?

Jika anda berminat, pra-pendaftaran untuk pelan pakej baru akan bermula dari 20 Ogos 2018 di https://maxis-online.my/home-fibre-internet/ dan anda akan dihubungi oleh Maxis. Sebagai alternatif, anda boleh mendaftar untuk pelan MaxisONE Home Fiber baru dari 13 Sept 2018 dan seterusnya.

Di manakah saya boleh mendaftar untuk rancangan MaxisONE Home Fiber yang baru?

Dari 13 Sept 2018, anda boleh mendaftar untuk rancangan MaxisONE Home Fiber baru di semua saluran jualan Maxis termasuk Pusat Maxis, Maxis Exclusive Partners dan penjual semula yang sah, di laman web rasmi Maxis ( https://maxis-online.my/home-fibre-internet/ ), dan anda juga boleh menghubungi Maxis di 010-2555 572.

Adakah pelan MaxisONE Home Fiber baru akan dengan talian tetap?

Pelan 100Mbps baru dilengkapi dengan Suara Tanpa Had dan telefon rumah PERCUMA.

Untuk rancangan 30Mbps baru, anda mempunyai pilihan untuk menambah Suara Tanpa Had pada RM10 sebulan, yang juga dilengkapi dengan telefon rumah PERCUMA. Atau anda boleh memasangkan telefon anda sendiri dan membuat panggilan pada kadar standard RM0.09 / minit untuk panggilan ke nombor mudah alih dan talian tetap tempatan.

Kadar standard untuk nombor antarabangsa dan khas akan dikenakan.

Apakah yang harus saya harapkan untuk melihat dalam bil saya jika saya menukar rancangan saya sekarang untuk rancangan baru?

Yuran langganan untuk kedua-dua pelan semasa anda dan dinaik taraf akan prorated. Bil anda juga akan termasuk caj lain yang berkaitan, seperti untuk panggilan (jika ada).

Saya tinggal di sebuah bangunan bertingkat tinggi. Bolehkah saya melanggan rancangan baru juga?

Ya, anda boleh melanggan rancangan baru, tetapi kelajuan jalur lebar yang tersedia bergantung pada infrastruktur bangunan.

Adakah terdapat sebarang kontrak yang terikat dengan rancangan baru? Jika ya, adakah dikenakan yuran penalti jika saya memutuskan untuk menamatkan langganan saya dalam tempoh kontrak?

Ya, sesiapa yang mengikuti rancangan baru akan dikontrak selama 24 bulan. Sekiranya pelanggan memutuskan untuk menamatkan langganan ini sebelum akhir tempoh kontrak, yuran penalti sebanyak RM500 akan dikenakan.

Adakah Maxis akan menawarkan kelajuan muat turun lebih tinggi 300Mbps / 500Mbps / 800Mbps?

Ya, Maxis akan menawarkan kelajuan yang lebih tinggi apabila infrastruktur sudah siap, dan ini akan disediakan untuk semua pelanggan (baik masuk dan keluar dari kontrak). Sila teruskan untuk mendapatkan kemas kini terkini.

Apakah kelajuan yang tersedia untuk rancangan MaxisONE Home Fiber yang baru?

Akses jalur lebar dengan kelajuan muat turun 30Mbps dan 100Mbps akan tersedia.

Saya adalah pelanggan MaxisONE Home Fiber yang sedia ada dan dalam kontrak, saya layak mendaftar rancangan baru?

Semua pelanggan Home Fiber sedia ada dalam kontrak atau kontrak tidak layak untuk menukar rancangan mereka tanpa penalti baru.

Adakah saya akan disusun semula pada rancangan Fibrenation baru?

Semua pelanggan yang diberikan mana-mana peranti baru untuk menyokong pelan yang dilanggan akan dipertimbangkan semula selama 24 bulan. Sekiranya tiada peranti baru yang diberikan kepada pelanggan, tiada kontrak baru akan dikenakan ke atas pelanggan.

Sebagai pelanggan yang sedia ada, bagaimanakah saya dapat menikmati rancangan MaxisONE Home Fiber yang baru?

Pelanggan sedia ada yang berminat mengubah rancangan mereka boleh memilih dengan mengisi butir-butir mereka dalam bentuk di https://maxis-online.my/home-fibre-internet/ . Anda akan dihubungi oleh Maxis dari 13 Sept 2018 dan seterusnya.

Bilakah saya dapat menikmati rancangan baru?

Sebaik sahaja anda telah mendaftar terlebih dahulu melalui borang web kami, kami akan menghubungi anda untuk menjadualkan temujanji untuk menaik taraf penghala anda dari 13 Sept 2018 dan seterusnya.

Adakah saya layak mendapat penghala baharu?

Bagi pelanggan yang memilih pelan baharu dan tidak menggunakan router terkini, kami akan menghubungi anda untuk menetapkan janji temu untuk menaik taraf router anda semasa naik taraf pelan anda.

Saya mempunyai rebat member-get-member pada langganan Fiber saya. Bolehkah saya masih menikmati ini selepas naik taraf saya?

Ya, ahli-ahli rebat member-get-member akan meneruskan masa baki mereka.

Saya adalah pelanggan MaxisONE Home Fiber yang hadir dengan iFlix, Unlimited Voice dan diskaun bulanan RM40 pada promo Tahun Akhir Jualan. Adakah saya masih mempunyai diskaun perkhidmatan / promosi ini apabila saya menukar rancangan baru?

Rancangan baru tidak akan datang dengan diskaun promosi dan perkhidmatan promo yang lebih awal. Anda tidak akan menikmati akses VIP iFlix VIP dan Unlimited Voice akan dikenakan caj tambahan pada RM10 sebulan.

Saya berhak mendapatkan iflix percuma dalam akaun MaxisONE Home Fiber saya yang ada. Adakah iflix saya tetap aktif apabila saya menukar rancangan baru?

Akses VIP iflix percuma tidak termasuk dalam pelan baru, jadi anda tidak akan menikmati iflix percuma selepas menukar kepada pelan baru, langganan RM10 bulanan iflix VIP Access akan tergandung dalam bil anda.

Bagaimanakah saya dapat menghentikan langganan iflix dan elakkan daripada dikenakan ke atas naik taraf pada rancangan baru?

Cara mudah untuk mengurus langganan iflix anda adalah melalui aplikasi iflix. Pergi ke Menu, pilih Akaun, kemudian pilih Rancangan Saya dan kemudian pilih Batal Berulang. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi kami untuk mendapatkan bantuan.

Jika ada masalah dengan iFlix saya, bagaimana saya menyelesaikannya?

Untuk pertanyaan akaun iflix dan isu berkaitan, hanya pergi ke https://piay.iflix.com/contact dan menyerahkan permintaan sokongan. Sekiranya berlangganan iflix anda dicaj kepada bil Maxis anda, untuk sebarang pertanyaan berkaitan bil, sila hubungi kami.

Bolehkah saya terus menggunakan perkhidmatan Suara jika saya tidak melanggan perkhidmatan Voice Unlimited?

Ya, anda boleh dan anda akan dikenakan bayaran pada kadar penggunaan dengan kadar standard RM0.09 / minit untuk panggilan ke nombor mudah alih dan talian tetap tempatan. Kadar standard antarabangsa dan khas akan dikenakan.

Bolehkah saya mengekalkan nombor VOIP yang sama apabila saya menaik taraf pelan baru?

Ya, nombor VOIP semasa anda akan dikekalkan.

Apakah kadar panggilan talian tetap pada rancangan MaxisONE Home Fiber yang baru? Adakah rancangan itu bagi telefon percuma?

Rancangan 100Mbps baru dilengkapi dengan Suara Tanpa Had.

Di bawah pelan 30Mbps yang baru, pelanggan boleh memilih sama ada membayar mengikut penggunaan atau menambah Suara Tanpa Had pada RM10 sebulan. Bagi pelanggan pelan 30Mbps yang memilih untuk membayar setiap penggunaan, panggilan ke nombor telefon mudah alih dan talian tetap akan dikenakan pada RM0.09 / minit.

Bagi kedua-dua rancangan 30Mbps dan 100Mbps, kadar standard dikenakan untuk semua panggilan ke nombor antarabangsa dan khas.

Untuk menggunakan saluran suara tetap mereka pada rancangan baru, pelanggan sedia ada boleh menggunakan telefon rumah yang disediakan dengan pelan MaxisONE Home Fiber semasa mereka, atau pasang pilihan telefon mereka sendiri.

Saya adalah pelanggan serat yang sedia ada dengan penyedia jalur lebar serat yang lain. Bagaimanakah saya mendaftar untuk rancangan MaxisONE Home Fiber?

Sila hubungi talian telefon khidmat pelanggan kami, dan kami akan dengan senang hati membantu anda dalam hal ini.

Saya tinggal di sebuah bangunan bertingkat tinggi. Bolehkah saya melanggan rancangan baru juga?

Ya, anda boleh melanggan rancangan baru, tetapi kelajuan jalur lebar yang tersedia bergantung pada infrastruktur bangunan.

Adakah terdapat kontrak yang terikat dengan rancangan ini? Jika ya, adakah terdapat sebarang denda penalti jika saya memutuskan untuk menamatkan tempoh kontrak?

Ya, sesiapa yang mengikuti rancangan baru akan dikontrak selama 24 bulan. Sekiranya pelanggan memutuskan untuk menamatkan langganan sebelum berakhirnya tempoh kontrak, yuran penalti sebanyak RM500 akan dikenakan.

Adakah Maxis akan menawarkan kelajuan muat turun lebih tinggi 300Mbps / 500Mbps / 800Mbps?

Ya, Maxis akan menawarkan kelajuan yang lebih tinggi apabila infrastruktur sudah siap, dan ini akan disediakan untuk semua pelanggan (kedua-dua masuk dan keluar dari kontrak). Sila teruskan untuk mendapatkan kemas kini terkini.

Saya telah mengemukakan permintaan naik taraf saya (selepas 20 Ogos), apa yang akan datang?

Anda akan menerima panggilan dari pasukan Maxis dari 4 September 2018 dan seterusnya untuk mengesahkan pelan serat rumah baru anda dan membuat janji temu untuk menaik taraf router anda, jika diperlukan.

Jika penghala anda memerlukan peningkatan, anda akan menerima SMS dengan butiran pelantikan pada hari yang sama kami menghubungi anda.

Kami akan mengubah pelan langganan anda ke pelan serat rumah baru yang anda pilih dari 13 September 2018 dan seterusnya. Anda akan menerima notis e-mel dan SMS apabila perubahan pelan anda.

Sebelum pemasangan – Pelantikan dan Penyediaan

Bila dan bagaimanakah tarikh pemasangan ditetapkan?

Pasukan kami akan menghubungi anda dalam tempoh 48 jam pendaftaran anda untuk menetapkan tarikh pemasangan. Anda boleh mengetahui maklumat lanjut di sini.

Bolehkah saya memilih tarikh pemasangan saya sendiri?

Pasukan kami akan memanggil dalam masa 48 jam pendaftaran anda dan anda boleh memilih tarikh dan waktu pilihan anda pada slot kami yang ada.

Apakah yang perlu saya sediakan sebelum pemasangan?

Sila sediakan tiga (3) power outlets dan wang tunai sebagai caj yang mungkin dikenakan untuk pemasangan kabel bergantung kepada keperluan anda.

Jika saya perlu menukar dan menjadualkan semula pemasangan saya, siapa yang patut saya panggil?

Untuk menjadualkan semula, e-mel kepada kami di maxisfibre@maxis.com.my; hubungi kami empat (4) hari sebelum tarikh pemasangan anda untuk mengelakkan sebarang pembatalan lewat atau menjadual semula caj.

Sekiranya saya perlu menjadualkan pelantikan pemasangan saya, adakah terdapat penalti yang dikenakan?

Terdapat caj sebanyak RM 200.00 jika anda menjadualkan semula atau membatalkan temujanji anda dalam tempoh 3 hari dari pelantikan yang telah ditetapkan sebelumnya.

Adakah saya perlu hadir pada hari pemasangan? Bolehkah saya melantik orang lain di rumah?

Sila di rumah secara peribadi untuk sebarang keputusan yang diperlukan untuk pemasangan kabel, penempatan peralatan, pembayaran untuk pemasangan kabel (jika ada) dan juga untuk mengakui penyiapan pemasangan.

Adakah terdapat kos yang terlibat dalam pemasangan?

Pemasangan standard adalah percuma; Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan pemasangan tidak standard seperti kabel tersembunyi, caj akan dikenakan. Anda akan berhubung langsung dengan kontraktor mengenai keperluan dan caj anda.

Apakah pemasangan standard?

Pemasangan standard meliputi 100 meter pertama (di luar rumah anda) dari Panel Pengedaran Fiber yang terdekat dengan modem (di dalam rumah anda). Pemasangan yang disediakan adalah spesifikasi standard (di atas dinding dengan klip).

Kos untuk sebarang jenis pemasangan yang tidak standard, seperti siling, salur bawah tanah, pendawaian tersembunyi, dan sebagainya jika diperlukan akan ditanggung oleh anda.

Apakah pemasangan bukan standard?

Sekiranya pemasangan berbeza dari pemasangan standard, dan melibatkan mana-mana yang berikut, ia akan dianggap sebagai pemasangan bukan standard

Contoh:

  1. kabel tersembunyi atau di belakang dinding
  2. Kabel pemasangan luar dari kutub ke permukaan tanah

Berapa lama saya akan dipasang MaxisONE Home Fiber?

Pasukan kami akan menghubungi anda dalam tempoh 48 jam pendaftaran anda untuk menetapkan tarikh pemasangan; dan pemasangan anda perlu dilakukan dalam masa 14 hari bekerja dari tarikh pendaftaran anda.

Adakah anda akan memberi saya butiran pemasang saya?

Kami tidak dapat memberikan butiran pemasang; pemasang yang diberikan akan menghubungi anda 1 jam sebelum pemasangan anda.

Siapa yang akan menghadiri pelantikan pemasangan saya?

Sekurang-kurangnya satu pemasang Maxis akan terlibat. Bergantung kepada infrastruktur, di beberapa kawasan dua pemasang akan berada di premis anda untuk menyelesaikan pemasangan.

Adakah terdapat sebarang peringatan sebelum pemasangan saya?

Ya, anda akan menerima panggilan 4 hari sebelum pemasangan dan peringatan melalui SMS 1 hari sebelum pemasangan. Pada hari pemasangan, pemasang kami akan menghubungi anda sejam sebelum pemasangan.

Kepada sesiapa yang saya harus merujuk kepada jika pemasangan tidak berlaku seperti yang dijadualkan?

Anda boleh menghantar emel kepada kami di maxisfibre@maxis.com.my untuk menyemak pemasangan anda; kami akan bertindak balas terhadap e-mel anda dalam masa 24 jam kerja.

Semasa Pemasangan

Berapa lama pemasangan akan diambil?

Pemasangan standard akan selesai dalam masa 4 jam. Kadang-kadang ia memerlukan lebih banyak masa kerana pemasangan tidak standard atau komplikasi lain.

Apa yang akan berlaku semasa pemasangan?

Pemasang Maxis akan berada di premis anda selama kira-kira 3-4 jam dan lakukan yang berikut: –

  • Nasihat anda mengenai prosedur piawai pemasangan.
  • Lakukan persediaan peranti dan pengoptimuman Wi-Fi di premis anda.
  • Dapatkan persetujuan anda jika ada pemasangan kabel atau pemasangan bukan standard yang diperlukan.
  • Pelekat petua penyelesaian masalah akan diberikan kepada anda yang tersekat pada penghala anda.

Berapa banyak peralatan yang akan saya berikan dalam pemasangan?

Akan ada sehingga tiga (3) buah peralatan: –

1) Modem (modem yang sama akan digunakan untuk peningkatan pelanggan sedia ada)

2) Penghala; dan

3) Telefon DECT tanpa wayar (jika berkenaan).

Tempoh jaminan adalah: jaminan sepanjang hayat untuk modem dan jaminan 1 tahun untuk telefon penghala dan tanpa wayar DECT.

Jika saya mahu menubuhkan rangkaian saya sendiri di belakang router Maxis, bolehkah pemasang Maxis membantu saya dengan konfigurasi?

Skop kerja pemasang Maxis termasuk pemasangan kabel / pendawaian dan konfigurasi modem dan penghala yang disediakan oleh Maxis sahaja.

Adakah terdapat penggerudian yang terlibat semasa pemasangan?

Berpotensi, mungkin ada penggerudian untuk menyambungkan layanan Internet berkelajuan tinggi ke rumah anda. Pemasang Maxis akan meminta anda untuk mendapatkan persetujuan anda untuk reka bentuk sambungan dan penggerudian.

Premis saya adalah rumah 3-tingkat dan saya ingin memasang perkhidmatan di tingkat 3. Adakah mungkin?

Perkhidmatan ini boleh dipasang di mana sahaja yang anda suka, hanya memaklumkan pemasang lokasi yang anda inginkan apabila dia tiba dan dia akan memberikan reka bentuk lakaran untuk kelulusan anda. Beliau juga akan berbincang dengan anda mengenai caj untuk pemasangan bukan standard (seperti kabel tersembunyi) jika diperlukan.

Selepas pemasangan – Selesai Pemasangan

Apa yang boleh saya harapkan apabila pemasangan selesai?

Setelah pemasangan selesai, anda perlu menandatangani Borang Penyelesaian Kerja. Anda dinasihatkan untuk tidak mengeluarkan atau memindahkan modem selepas persediaan kerana liputan Wi-Fi sudah dioptimumkan.

Selepas pemasangan, anda boleh menerima kaji selidik SMS mengenai pemasangan terkini yang dilakukan di premis anda.

Untuk pertanyaan lanjut, sila rujuk halaman sokongan kami

Bagaimanakah cara untuk melanggan pelan-pelan baharu ini?

Daftarlah untuk pelan fiber perniagaan baharu dan kami akan menghubungi anda bermula 13 Sept dan ke atas untuk urusan penjadualan pemasangan.

Bagaimanakah jika saya ingin memasang fiber perniagaan lebih awal?

Tentunya boleh, hanya daftar hari ini untuk 32Mbps @RM258 atau 100Mbps @398. Anda akan hanya dicaj secara prorata bermula tarikh pemasangan dan sehingga 13 Sept 2018. Pemasangan akan hanya dijadualkan selepas pendaftaran anda selesai. Selepas 13 Sept, pelan anda akan ditukarkan kepada 30 Mbps @99 atau 100 Mbps @139.

Adakah saya layak mendaftar untuk pelan-pelan baharu, walaupun saya merupakan pelanggan sedia ada Maxis Business Fibre?

Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut atau berminat ingin bertukar ke pelan 30 Mbps @RM99 atau 100 Mbps @ RM139.

Bilakah MaxisONE Business Fibre baharu saya akan dipasang?

Wakil khidmat pelanggan kami akan menghubungi anda bermula 13 Sept 2018 dan ke atas untuk penjadualan tarikh pemasangan.

Apakah jenis panggilan yang termasuk dalam ‘Panggilan Suara Tempatan Tanpa Had’?

Panggilan suara tempatan tanpa had merangkumi panggilan ke semua nombor telefon mudah alih (semua operator) dan talian tetap (semua operator). Ini tidak merangkumi panggilan ke nombor 1700 dan 1300.

Bagaimanakah cara untuk mengetahui sama ada bangunan saya layak untuk 100Mbps?

Kami harus menyemak lokasi bangunan anda.

Semak untuk Liputan Fibre Sekarang

Jangan risau, biar kami tolong anda untuk menyemak Liputan Maxis Fibre di kawasan anda.

Semak
Liputan